Zimní zahrady

Když se řekne zimní zahrada, ve většině z nás toto slovní spojení vzbudí dojem poklidné a vznešené atmosféry plné laskavého světla slunečních paprsků procházejících škálou různých tvarů rostlin.

Historie zimních zahrad je poměrně nedávná, první zastřešené konstrukce tohoto typu vznikaly v pol. 17. století. Tehdy se stavěly pod názvem oranžérie (z franc. pomeranč orange -orangerie), neboť byly původně určeny k pěstování citrusových plodů vyžadujících teplejší klima, než jaké bylo ve volné přírodě střední Evropy. Šlo tedy zpočátku o jakési skleníky, jejichž drahý provoz si mohl dovolit jen královský dvůr a bohatá šlechta.

Proto i dnes mají zimní zahrady nádech nákladného života, i když jejich pořízení již zdaleka není takovým problémem, zvláště, stanou-li se součástí rodinného domu hned při jeho výstavbě. Ostatně, zimní zahradu nemusíme v zimě vytápět, pokud je disponována tak, že jejími okny prochází sluneční paprsky. Podle druhu rostlin, které nám skýtají potěšení, se rozhodneme pro orientaci buď východní nebo západní – některým rostlinám lichotí intenzivní ranní slunce a jiným naopak měkké paprsky západu.

Po učinění těchto základních rozhodnutí si pak jen stačí vybrat materiál konstrukce, jichž je na našem trhu několik druhů – od ocelových přes aluminiové až k pvc. K uskutečnění vašich snů již nic nebude bránit!


Staňte se fanouškem na našem Facebooku a získáte slevu ve výši 5% na Vaši objednávku!

Komentáře